Osaaminen / Kainuu

Kainuun kehittämiskärki

Kainuun alueella datakeskeisen kehityksen keskeisenä teemana ovat dataperusteinen liikkuminen, urheilu- ja hyvinvointidatan analytiikka, dataälykkyyden ekosysteemitoiminnan kehittäminen ja suurteholaskenta.

Näiden teemojen edistämiseksi Kainuussa on rakennettu ”Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem in Kainuu” superekosysteemi, joka integroi yhteen alueen toimijat suurteholaskennan, data-intelligencen (analytiikka, tekoäly, visualisointi) ja liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta.

AIKA-ekosysteemissä toteutetaan datalähtöisen liiketoiminnan kehittämisen ja datan arvonluonnin palveluita, rakennetaan huippu-urheilun ja hyvinvoinnin data-ekosysteemiä (Vuokatin liikuntateknologian ekosysteemi) yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja edistetään yritysten digitaalista ja vihreää siirtymää.

Suurteholaskenta

Suurteholaskenta

Datan, data-analytiikan ja tekoälyn rooli kasvaa toiminnassamme useilla alueilla. CEMIS on merkittävässä roolissa Kajaanin data-ekosysteemissä, jota laajennetaan parhaillaan maailman tehokkaimpiin supertietokoneisiin kuuluvalla LUMI EuroHPC -datakeskuksella. LUMI...