Kehittämiskärki

Suurteholaskenta

Datan, data-analytiikan ja tekoälyn rooli kasvaa toiminnassamme useilla alueilla. CEMIS on merkittävässä roolissa Kajaanin data-ekosysteemissä, jota laajennetaan parhaillaan maailman tehokkaimpiin supertietokoneisiin kuuluvalla LUMI EuroHPC -datakeskuksella.

LUMI on EU:n EuroHPC-konsortion supertietokone, joka valmistuessaan tulee olemaan Euroopan tehokkain ja yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista. Supertietokoneet kuluttavat runsaasti sähköä, joten vesivoiman käyttö on tärkeää ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. LUMI-datakeskus on täysin hiilineutraali: se käyttää 100% vesivoimaa ja hukkalämpö hyödynnetään Kajaanin kaukolämpöverkossa.

CSC ja KAMK tarjoavat suurteholaskennan osaamisen lisäämiseen kaikille avoimen ja ilmaisen ”Elements of Supercomputing” -kurssin, jolla on mahdollista oppia perusteet ja käytännöt supertietokoneista. Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CSC:n tekemä verkkokurssi on helppotajuinen esitys supertietokoneista, niiden merkityksestä ja käytöstä. Lisäksi KAMK:lla on opetus- ja pilotointikäytössä CSC:ltä käytöstä poistunut Bull-supertietokone, jota voidaan käyttää vaativiin ja paljon laskentatehoa edellyttäviin yrityspilotteihin.